The challenges of the Canary Islands’ wine sector and its implications: A longitudinal study.
Fecha
2012Resumen
Noticias y reportajes reconocen los retos a los que las regiones vinícolas españolas se enfrentan, incluyendo las
Islas Canarias, donde las denominaciones de origen (DO) existen desde hace menos de dos décadas. El presente estudio es
una extensión de una investigación previa conducida en la industria vinícola de las islas, y profundiza en los hechos que están
ocurriendo en el sector vitivinícola isleño. Dueños, enólogos y gerentes de 55 bodegas de seis islas que producen vinos
participaron en entrevistas cara a cara y telefónicas. El sentimiento general entre los participantes es de seria preocupación,
y los problemas actuales no parecen tener soluciones a corto plazo. El estudio presenta las posibles repercusiones de los
resultados del estudio, incluyendo aquellos pertinentes al futuro del sector vitivinícola local, su cultura vinícola y tradición. News and reports acknowledge the challenges that Spanish wine regions are facing, including the Canary Islands,
where wine designations of origin (DOs) have existed for less than two decades. The present study extends from
preliminary research conducted on the islands’ wine industry to delve into the developments that continue to unfold in the
archipelago’s wine sector. Winery owners, wine makers and managers of 55 wineries located in the six wine producing
islands participated in face-to-face and telephone interviews. The general view among participants is of serious concern,
and there appear to be very few short-term solutions for current challenges. Different implications are drawn from the
findings, including those concerning the future of the local wine sector, its wine culture, and tradition..