Show simple item record

dc.contributor.advisorRodríguez Delgado, Miguel Ángel 
dc.contributor.advisorHerrera Herrera, Antonio Vicente
dc.contributor.authorThovar Iceta, Sara
dc.date.accessioned2019-09-05T10:20:14Z
dc.date.available2019-09-05T10:20:14Z
dc.date.issued2019
dc.identifier.urihttp://riull.ull.es/xmlui/handle/915/16048
dc.description.abstractWine is a valuable natural food obtained through the fermentation of the grape that is part of the daily life of the Canarian population. In order to protect the vines chemical phytosanitary products are used. These pesticides could cause important health risks despite being strictly regulated by the European Union (EU). In this study, six wine samples from Tenerife were analyzed, one for each Designation of Origin (DO) and one ecological, using the QuEChERS method and GC-MS/MS to verify the presence of those compounds in the final products and if it would be so that they won’t surpass the declared limits. The obtained results demonstrated that, despite the fact that all the samples contained some pesticides, the maximum residue limits were not exceeded in any case.
dc.description.abstractEl vino es un valioso alimento natural obtenido por fermentación de la uva, que forma parte de la vida cotidiana de la población canaria. Para proteger las vides a partir de las cuales se obtiene se hace uso de fitosanitarios químicos, los cuales, a pesar de estar rigurosamente regulados por la Unión Europea (UE) pueden ocasionar riesgos importantes para la salud. En este estudio se analizan seis muestras representativas de vinos de Tenerife, uno por cada Denominación de Origen (DO) y uno ecológico mediante el método de QuEChERS y GC-MS/MS con el objetivo de comprobar la presencia de éstos compuestos en el producto final y de ser así que no superen los niveles máximos establecidos. Los resultados demostraron que, si bien todas las muestras contenían alguno de los plaguicidas ninguno superaba los límites máximos de residuos establecidos por la UE para uvas de vinificación.
dc.format.mimetypeapplication/pdf
dc.language.isoes
dc.rightsLicencia Creative Commons (Reconocimiento-No comercial-Sin obras derivadas 4.0 Internacional)
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.es_ES
dc.titleAnálisis de compuestos fitosanitarios en vinos canarios
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/bachelorThesis
dc.subject.keywordFitosanitarios, Plaguicidas, Vino.


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Licencia Creative Commons (Reconocimiento-No comercial-Sin obras derivadas 4.0 Internacional)
Except where otherwise noted, this item's license is described as Licencia Creative Commons (Reconocimiento-No comercial-Sin obras derivadas 4.0 Internacional)