Show simple item record

Enrichment of long chain omega-3 fatty acids (ω-3 LC-PUFA) in Hediste diversicolor. Influence of temperature and food

dc.contributor.advisor
dc.contributor.advisorPérez Rasines, Inmaculada
dc.contributor.authorOrtiz Miralles, Lucia
dc.contributor.otherMáster Universitario en Biología Marina: Biodiversidad y Conservación
dc.date.accessioned2022-06-06T13:22:17Z
dc.date.available2022-06-06T13:22:17Z
dc.date.issued2022
dc.identifier.urihttp://riull.ull.es/xmlui/handle/915/28132
dc.description.abstractHediste diversicolor es una especie con alto potencial en la acuicultura ya que es fácilmente cultivable, adecuada para diseños de acuicultura multitrófica integrada, y posee un alto contenido en n-3 LC-PUFA. La creciente demanda de harinas y aceite de pescado en la acuicultura hace necesario desarrollar ingredientes alternativos sostenibles que reemplacen con éxito estos compuestos. Con el fin de encontrar alimentos sostenibles para la acuicultura y explorar condiciones que mejoren el crecimiento de H. diversicolor y potencien su contenido de n-3 LC-PUFA, se realizaron dos diseños experimentales. Se cultivaron ejemplares de H. diversicolor a dos temperaturas distintas y, con las mismas condiciones ambientales, un ensayo de alimentación consistente en mantenerlos en inanición, y alimentados con pienso acuícola comercial y 4 diferentes cantidades de bagazo de cerveza. La SGR aumentó a temperaturas más elevadas y al incrementar la cantidad de bagazo en la dieta. No se encontraron diferencias en la SGR entre los organismos alimentados con pienso comercial y la dosis máxima de bagazo de cerveza. Los análisis lipídicos mostraron un aumento de n-3 LC-PUFA en los ejemplares cultivados en agua fría y con pienso. Estos resultados indican que para obtener H. diversicolor con un perfil lipídico rico en n-3 LC-PUFA, el empleo de agua fría es más favorable que el de cálida. Por otro lado, el uso bagazo como dieta no dio lugar a un perfil lipídico tan rico en n-3 LC-PUFA como la dieta de pienso, aunque los resultados de crecimiento sí fueron similares con ambos alimentos. El bagazo podría ser considerado como alimento para el cultivo de H. diversicolor como cebo de pesca.es_ES
dc.description.abstractHediste diversicolor species has great potential in aquaculture due to being easily cultivable, fit for integrated multitrophic aquaculture designs in addition to having high n-3 LC-PUFA content. The increasing demand for fish meal and fish oil in aquaculture makes the development of alternative sustainable ingredients to successfully replace these compounds necessary. With the aim of finding food which is sustainable for aquaculture as well as exploring conditions which improve the H. diversicolor growth and boost its n-3 LC-PUFA content, two experiments were carried out. H. diversicolor specimens were cultivated at two different temperatures and, under the same environmental conditions, kept in starvation or fed with a commercial feed and 4 different amounts of brewery waste. SGR increased at higher temperatures and higher brewery waste diet intake. No differences in SGR were found between organisms fed with commercial feed and the maximum dose of brewery waste. The fatty acids profiles analyses showed an increase in n-3 LC-PUFA in the specimens which were cultivated with feed in cold water. These results denote that it is more profitable to use cold rather than warm water in order to cultivate H. diversicolor with an n-3 LC-PUFA rich lipid profile. Additionally, the brewery waste diet did not result in a lipid profile as rich in n-3 LC-PUFA as the feed diet. Nevertheless, the results concerning growth were similar with both diets. Brewery waste could be considered as food for H. diversicolor cultivation as fishing bait.en
dc.format.mimetypeapplication/pdf
dc.language.isoes
dc.rightsLicencia Creative Commons (Reconocimiento-No comercial-Sin obras derivadas 4.0 Internacional)
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.es_ES
dc.titleEnriquecimiento en ácidos grasos omega-3 de cadena larga (ω-3 LC-PUFA) en Hediste diversicolor. Influencia de la temperatura y el alimentoes_ES
dc.titleEnrichment of long chain omega-3 fatty acids (ω-3 LC-PUFA) in Hediste diversicolor. Influence of temperature and fooden
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/masterThesis


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Licencia Creative Commons (Reconocimiento-No comercial-Sin obras derivadas 4.0 Internacional)
Except where otherwise noted, this item's license is described as Licencia Creative Commons (Reconocimiento-No comercial-Sin obras derivadas 4.0 Internacional)