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dc.contributor.advisorPerdomo Molina, Antonio 
dc.contributor.authorDelgado Rodríguez, Saúl
dc.date.accessioned2022-06-16T09:37:24Z
dc.date.available2022-06-16T09:37:24Z
dc.date.issued2017
dc.identifier.urihttp://riull.ull.es/xmlui/handle/915/28264
dc.description.abstractUntil a few years ago in the Canary Islands a commercial product (Dormex) based on hydrogen cyanamide was used to palliate the shortage of cold winter hours on the Vitis vinifera var. Aromatic Malvasia's plants, which are cultivated in our latitude. After its withdrawal from the market due to toxicity problems, it is essential to have other alternative treatments. Calcium cyanamide (Perlka) has been proven effective in sorne cases, although it is necessary to continue its field trials. In order to obtain similar results to the hydrogen cyanamide, an experimental trial was can-ied out where the aim was to find the effects of calcium cyanamide applied on different dates, types and doses (1kg of calcium cyanamide dissolved in 4 litres of water and 50g of calcium cyanamide /m2 land), after the pruning, in Vitis vinifera L. var. Aromatic Malvasía. To do this, the product was applied and a follow-up was made of different parameters throughout the plants cycle, such as the percentage of sprouted buds, phenological stages, crop yields and analytical parameters (pH, probable alcoholic degree, easily assimilable nitrogen, etc.) that detennined the crop productivity and the quality of the grapes in wine making. To carry out this trial an experimental design in randomized block was used, with 4 repetitions per treatment. The results were submitted to a variance analysis (ANOV A) dividing the average with the Tukey test. Each experimental unit was formed by five strains, using a total of 20 plants to study per treatment. Statistically analyzing the results obtained in the Malvasia variety, under the conditions of the research, the conclusion that can be taken is that applying Perlka 40, a greater percentage of sprouting buds were achieved and that there was a delay in the development of the phenological stages, therefore there was a lower risk of damage to the fruit. The date, dosage and the format in which the Perlka was applied (20, 40 and Earth) did not affect the average crop yield, and it showed similar results in terms of average weight of the bunch and the average weight and volume average of the berry. The analytical parameters of the must (pH, total acidity, likely alcoholic strength, density, relative density and gluconic acid), were similar in all the tested treatments, while the easily assimilable nitrogen was greater when Perlka 40 was applied.
dc.description.abstractHasta hace unos años en las Islas Canarias se utilizaba un producto comercial (Dormex) a base de cianamida de hidrogeno, que paliaba las carencias de horas de frío invernal que poseen las plantas de Vitis vinífera var. Malvasía Aromática cultivadas en nuestra latitud. Tras su retirada del mercado por problemas de toxicidad, es imprescindible disponer de otros tratamientos alternativos. La cianamida cálcica (Perlka), se ha mostrado eficaz en algunos casos, siendo necesario continuar su ensayo de campo. Con el fin de obtener resultados similares a la cianamida de hidrogeno, se ha realizado un ensayo experimental en el que se pretende conocer los efectos de la cianamida cálcica aplicada en diferentes fechas, formas y dosis (1 kg de cianamida cálcica disuelto en 4 litros de agua y 50 gr de cianamida cálcica/m2 de suelo), tras la poda, en Vitis vinífera "Malvasía" Aromática. Para ello se realizó la aplicación del producto y un seguimiento a lo largo del ciclo de la planta de diferentes parámetros, como el porcentaje de yemas brotadas, estados fenológicos, rendimientos del cultivo y parámetros analíticos (pH, grado alcohólico probable, nitrógeno fácilmente asimilable, etc.) que determinaron la productividad del cultivo y la calidad de la uva en vinificación. Para llevar a cabo este ensayo se utilizó un diseño experimental en bloques al azar, con 4 repeticiones por tratamiento. Los resultados obtenidos se sometieron a un análisis de varianza (ANOV A), separando las medias mediante el test de Tukey. Cada unidad experimental estaba formada por cinco cepas, siendo un total de 20 plantas a estudiar por tratamiento. Analizando estadísticamente los resultados obtenidos en la variedad Malvasía, en las condiciones en que se realizó el estudio, se puede concluir que con la aplicación de Perlka 40 se consiguen mayor porcentaje de yemas brotadas y un retraso en la evolución de los estados fenológicos, siendo menor el riesgo de que el fruto se dañe. La fecha, la dosis y el formato en el que se aplicó el Perlka (20, 40 y tierra) no influyó en el rendimiento medio de la cosecha, y se mostraron resultados similares en cuanto a peso medio del racimo, y peso medio y volumen medio de la baya. Los parámetros analíticos del mosto (pH, acidez total, grado alcohólico probable, masa volumétrica, densidad relativa y ácido glucónico), fueron similares en todos los tratamientos ensayados, mientras que el nitrógeno fácilmente asimilable, fue mayor cuando se aplicó Perlka 40.
dc.format.mimetypeapplication/pdf
dc.language.isoeses_ES
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Internacional*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/*
dc.titleRespuesta a los tratamientos inductores de brotación en viñas de la variedad malvasía en Fasnia (Tenerife).es_ES
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/bachelorThesis
dc.rights.accessRightsinfo:eu-repo/semantics/openAccesses_ES
dc.subject.keywordViticulturaes_ES
dc.subject.keywordVideses_ES
dc.subject.keywordMalvasíaes_ES


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