Fluoruro en zumos y néctares: evaluación del riesgo
Fecha
2022Resumen
Fluoride (F) is present in many foods but mainly in those with high-water content. Fruit juices and nectars are important fluoride dietary sources, especially in children and adolescents, due to the high consumption. This anion is an hormetine, low exposures are beneficial but high intakes may pose health risks. Therefore, the European Food Safety Authority (EFSA) has established a Tolerable Upper Intake Level (UL). The objective of this study was to determine the fluoride content in 90 samples of juices and nectars representative of the market and to estimate and evaluate the dietary exposure to fluoride, considering variables such as flavor, type of product, origin and type of production. Fluoride determination by potentiometry using an ion-selective electrode showed that juices contain lower levels of fluoride (0,19 mg/L) compared to juices from concentrate (0,43 mg/L) and nectars (0,36 mg/L). Also, organic beverages are richer in this hormetine. In all three consumption scenarios (200, 400 and 600 mL/day) the Estimated Daily Intakes (EDI) of fluoride are highest for juices from concentrate followed by nectars and juices. The consumption of 200 ml/day contributes with 0,086 mg F/L (5,73% of the UL); 0,038 mg F/L (2,53% of the UL) and 0,072 mg F/L (4,8% of the UL) for juices from concentrate, nectars and juices, respectively. In view of these results, in the case of children, it is recommended a moderate the consumption of these beverages and to prioritize juices. El fluoruro (F) está presente en numerosos alimentos, principalmente en aquellos con alto contenido en agua. Los zumos y néctares de frutas son importantes fuentes dietéticas, especialmente en niños y adolescentes por su elevado consumo. Este anión es una hormetina beneficiosa a dosis bajas, pero cuya ingesta elevada puede suponer riesgos. Por ello, la European Food Safety Authority (EFSA) ha establecido un Nivel Máximo de Ingesta Tolerable (UL). El objetivo del estudio fue determinar el contenido de fluoruro en 90 muestras de zumos y néctares representativas del mercado y estimar y evaluar la exposición dietética a fluoruro, considerando variables como sabor, tipo de producto, origen y tipo de producción. La determinación mediante potenciometría empleando un electrodo de ion selectivo mostró que las bebidas refrescantes de zumos de frutas son las que menos fluoruro contienen (0,19 mg/L) en comparación con los zumos a partir de concentrado (0,43 mg/L) y néctares (0,36 mg/L). Asimismo, las bebidas ecológicas son más ricas en esta hormetina. En los tres escenarios de consumo (200, 400 y 600 mL/día) las Ingestas Diarias Estimadas (IDE) de fluoruro son superiores para zumos a partir de concentrado seguidos de néctares y bebidas refrescantes. El consumo de 200 ml/día aporta 0,086 mg F/L (5,73% del UL); 0,038 mg F/L (2,53% del UL) y 0,072 mg F/L (4,8% del UL) para los zumos a partir de concentrado, néctares y bebidas refrescantes, respectivamente. Ante estos resultados se recomienda moderar su consumo en niños y elegir, preferentemente, bebidas refrescantes de zumos de frutas.