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dc.contributor.advisorMelián Chinea, Laura María 
dc.contributor.advisorRojas Rivero, Gloria Pilar 
dc.contributor.advisorFebles Febles, Julio Manuel 
dc.contributor.authorCabrera Fraile, Daniel
dc.contributor.otherGrado En Relaciones Laborales
dc.date.accessioned2022-07-25T09:46:23Z
dc.date.available2022-07-25T09:46:23Z
dc.date.issued2022
dc.identifier.urihttp://riull.ull.es/xmlui/handle/915/29368
dc.description.abstractThis report on the 5th State Labor Agreement for the Hotel and Catering Industry includes the characteristics and basic regulations of the agreement that all hotel and catering companies have to adopt, regardless of whether they can be supplemented by the regulations of the provincial collective bargaining agreements for the sector. A brief historical review of the different agreements that have been in place since it was considered necessary to establish and change the latest regulations in force. First of all, the regulations on the areas of application of this agreement, such as the temporary, personal and functional scope, are included. The structure and composition of collective bargaining, which is the body in charge of the whole development of the agreement. The aim of this work is to identify the most important clauses of the agreement, such as the obligatory and normative clauses, as well as the complementarity and supplementarity assumptions that can be found, and the way of organizing the delegation of competences to the different autonomous communities.en
dc.description.abstractEste informe del V Acuerdo Laboral Estatal de Hostelería recoge las características y la normativa básica del convenio que todas las empresas de hostelería tienen que adoptar, con independencia de que puedan ser complementadas por normativa de los convenios colectivos provinciales del sector. Un breve repaso histórico de los distintos acuerdos que ha habido desde que se consideraba que era necesario establecer y cambiar la última normativa vigente En primer lugar se recoge la normativa sobre los ámbitos de aplicación del presente acuerdo, como puede ser el ámbito temporal, personal y funcional. La estructura y composición de la negociación colectiva que es el órgano encargado de todo el desarrollo del acuerdo. Con este trabajo se pretende identificar las cláusulas más importantes de dicho acuerdo, como pueden ser la cláusulas obligacionales y normativas, como los supuestos de complementariedad y suplementariedad que podemos encontrar, así como la forma de organizar la delegación de las competencias a las distintas comunidades autónomases
dc.format.mimetypeapplication/pdf
dc.language.isoes
dc.rightsLicencia Creative Commons (Reconocimiento-No comercial-Sin obras derivadas 4.0 Internacional)
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.es_ES
dc.titleInforme del V Acuerdo de ámbito estatal para el sector de la Hostelería ( ALEH V).
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/bachelorThesis
dc.subject.keywordNegociación colectiva
dc.subject.keywordComisión paritaria
dc.subject.keywordConvenio colectivo
dc.subject.keywordHostelería


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