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dc.contributor.authorDuarte Alonso, Abel
dc.contributor.authorSheridan, Lynnaire
dc.contributor.authorScherrer, Pascal
dc.date.accessioned2022-11-30T11:34:33Z
dc.date.available2022-11-30T11:34:33Z
dc.date.issued2008
dc.identifier.issn1695-7121
dc.identifier.urihttp://riull.ull.es/xmlui/handle/915/30858
dc.description.abstractMientras el turismo del vino está desarrollándose en varias regiones vinícolas europeas, la evolución del mismo, o su potencial, en las Islas Canarias son poco conocidos. Este estudio exploratorio examina estas áreas entre 23 bodegas insulares. Los resultados revelan el potencial de desarrollo del turismo del vino en las islas, con bodegas que, o bien ya forman parte de este concepto, o planean acrecentar su participación. Los bodegueros entrevistados reconocen impedimentos que están frenando el desarrollo de la industria vinícola y del turismo del vino en las islas, incluyendo la competición de vino foráneos y leyes del control de alcoholemia que inhiben el consumo del vino en bodegas entre los visitantes. Asimismo, los bodegueros perciben la necesidad de encontrar un balance entre el turismo en masa y el nicho del producto vinícola. Finalmente, el estudio propone áreas de futura investigación sobre el desarrollo del turismo del vino en Canarias.es_ES
dc.description.abstractWine tourism is experiencing significant development in both new and old European wine regions. In the case of the Canary Islands, wine has been produced and traded for centuries; however, little is known about the current state or potential for wine tourism development in this archipelago, despite the fact that millions of tourists, including many potential wine tourists, visit the islands each year. In this exploratory study, the perspectives of winery owners and managers on wine tourism are examined. In-depth face-to-face interviews among 23 small winery operators reveal that the scope for exploiting wine tourism on the islands has been recognized and that many wineries are either already involved in wine tourism, including as part of a wine trail, or plan to be more involved in the future. Issues that challenge the development of operations’ wine and wine tourism industry, including competition from non-Canary Island wines and anti-drink-drive laws that inhibit passers by to consume wine at the cellar door were noticed. Operators stressed the need to find a balance between mass tourism and the niche produce of wine. Moreover, the findings identify avenues for future research on wine tourism development in the Canary Islands.en_EN
dc.language.isoenes_ES
dc.publisherInstituto Universitario de Investigación Social y de Turismo, Universidad de La Laguna. Instituto Universitario da Maiaes_ES
dc.relation.ispartofseriesPascal Scherrer 291-300;
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Internacional*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/*
dc.titleWine tourism in the Canary Islands: An exploratory studyen_EN
dc.title.alternativeTurismo del vino en Canarias: Estudio exploratorioes_ES
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/article
dc.rights.accessRightsinfo:eu-repo/semantics/openAccesses_ES
dc.subject.keywordVino; Turismoes_ES
dc.subject.keywordTurismo del vinoes_ES
dc.subject.keywordIslas Canariases_ES
dc.subject.keywordOperadores de bodegases_ES
dc.type.hasVersioninfo:eu-repo/semantics/publishedVersiones_ES


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