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dc.contributor.advisorCamacho Pérez, María De Los Ángeles
dc.contributor.advisorÁlvarez Ríos, Sergio Ángel
dc.contributor.authorBetancort Rodríguez, Yaiza
dc.contributor.otherGrado en Ingeniería Agrícola Y Del Medio Rural
dc.date.accessioned2024-07-22T20:06:43Z
dc.date.available2024-07-22T20:06:43Z
dc.date.issued2024
dc.identifier.urihttp://riull.ull.es/xmlui/handle/915/38327
dc.description.abstractIn this Final Degree Project, a study has been carried out on the management of concentrated feeding in a semi-extensive dairy goat farm. The objective is to evaluate the possibility of reducing feed costs and consequently increase the profitability of the livestock activity. We worked with a total of 14 animals of the Tinerfeña Norte breed, divided into two homogeneous batches in relation to age, number of calvings, number of offspring and productive characteristics. The experimental lot (lot 1) received the concentrate that corresponded to it according to the nutritional recommendations of the French Institute for Agronomic Research, INRA. These nutritional requirements were recalculated every fifteen days according to the average milk production of the lot and live weight. The control lot (lot 2) received the fixed amount of concentrate traditionally provided by the farmer. The milk production of each animal was monitored daily. This information was complemented with data on nutritional quality and sanitary quality, for which different milk analyses of the whole herd were carried out. The results show that the amount of concentrate supplied to the experimental batch was significantly lower than the control batch (0.96 vs. 1.10). This difference translates into an economic saving of 12,73% for the farm. The lower amount of concentrate did not translate into significant differences in milk production, nutritional quality of the milk, and weight of the animals.en
dc.description.abstractEn el presente Proyecto Fin de Grado, se ha llevado a cabo un estudio sobre el manejo de la alimentación concentrada en una explotación semi-extensiva caprina de especialización láctea. El objetivo es evaluar la posibilidad de reducir los costes de la alimentación y por consiguiente aumentar la rentabilidad de la actividad ganadera. Se trabajó con un total de 14 animales de la raza Tinerfeña Norte, divididos en dos lotes homogéneos en relación con la edad, número de partos, número de crías y características productivas. El lote experimental (lote 1) recibió el concentrado que le correspondía en función de las recomendaciones nutritivas del Instituto francés de investigaciones agronómicas, el INRA. Estas necesidades nutritivas se fueron recalculando cada quince días en función de la media de producción lechera del lote y el peso vivo. El lote control (lote 2) recibió la cantidad fija de concentrado que tradicionalmente aporta el ganadero. La producción láctea de cada animal fue controlada diariamente. Esta información ha sido complementada con los datos de calidad nutritiva y calidad sanitaria, para lo cual se realizaron diferentes analíticas de leche de todo el rebaño. Los resultados muestran que la cantidad de concentrado suministrado al lote experimental fue significativamente inferior al lote control (0,96 vs 1,10). Esta diferencia se traduce en un ahorro económico en la granja del 12,73%. El menor aporte de concentrado no se tradujo en diferencias significativas en la producción láctea, calidad nutritiva de la leche, y peso de los animales.es
dc.format.mimetypeapplication/pdf
dc.language.isoes
dc.titleManejo de la alimentación concentrada en un sistema semi-extensivo de producción caprina.
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/bachelorThesis
dc.subject.keywordGanado caprino
dc.subject.keywordAptitud láctea
dc.subject.keywordPastoreo
dc.subject.keywordAporte concentrado


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