Ensayo agronómico de once variedades de papas comerciales, Solanum tuberosum L., en el término municipal de San Cristóbal de La Laguna
Author
González Padrón, SergioDate
2019Abstract
The potato crop in Tenerife still has a great importance since in 2010 it was the
third most important crop in terms of area, behind the banana and the vineyard, in the
case of the main agricultural activity in the highlands of the island, especially in the
whole north slope and in San Miguel, Granadilla and Vilaflor in the south slope. The
potato sector has had a slight improvement in its economic situation in recent years,
which has led to a small increase in the production area has been affected in recent
years by the social situation in the rural world, which has led to a small tendency to
incorporate new plantations. Although there are still important problems such as the
Guatemalan moth (Tecia solanivora), low sales prices and the lack of generational
relief.
A trial of 11 commercial cultivars of “white potatoes” was carried out in the
municipality of San Cristóbal de La Laguna on the island of Tenerife. In an experimental
plot of the Section of Agrarian Engineering of the Advanced Polytechnic Engineering
School of the University of La Laguna. The experience was carried out between
February 19 and June 26, 2017, the variety of testing was Druid, since it is a
commercial variety widely distributed in the island territory.
In the trial, we used a randomized block design with three replications and 11
treatments, corresponding to the 11 cultivars. The size of the experimental plot was
10.8 m2. The 33 experimental plots and the 3 blocks were separated by corridors of
0.75 m width, to facilitate data collection and avoid the edge effect.
The analyzed parameters were: the emergence of the seedlings, average height
of flowering, duration of the cycle of cultivation of each cultivar, total and commercial
production, waste, calibrating, percentage of dry matter, incidence in pests and
diseases, and organoleptic evaluation.
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The most productive varieties were Druid, followed by Libertie and Sagitta with
more than 49,000kg / ha. The varieties best valued for their organoleptic qualities for
both fried and stewed, were Sagitta, Manitou and Vanilla. In general, calibers of large
size were obtained, predominantly those between 60 and 80 mm, and very few tubers
with calibers in the environment or below 40 mm.
During the trial, no significant damage of pests and diseases were observed.
Libertie and Sagitta, among the white-skin cultivars, and Manitou among the red-skin
cultivars had a good productive performance, with production values similar to those
of the control, a shorter cycle and similar tasting test results. El cultivo de la papa en Tenerife sigue teniendo una gran importancia ya que en
el año 2010 fue el tercer cultivo más importante en términos de superficie, detrás del
plátano y la viña, siendo la principal actividad agraria de las zonas altas de la Isla,
especialmente en la vertiente norte, y en San Miguel, Granadilla y Vilaflor en la
vertiente sur. En el sector de la papa se ha producido, en los últimos años, una ligera
mejora de su situación económica, lo que ha provocado un pequeño aumento de la
superficie de producción. Aunque siguen existiendo importantes problemas como la
polilla guatemalteca (Tecia solanivora), los bajos precios de venta y la falta de relevo
generacional.
Se llevo a cabo un ensayo de 11 cultivares comerciales de papa “blanca”, en el
término municipal de San Cristóbal de La Laguna en la isla de Tenerife. En una parcela
experimental de la Escuela Politécnica Superior de Ingeniería, Sección de Ingeniería
Agraria de la Universidad de La Laguna. La experiencia se realizó entre el 19 de febrero
y el 26 de junio de 2017, la variedad utilizada como testigo fue Druid, pues se trata de
una variedad comercial ampliamente distribuida en el territorio insular.
En el ensayo se utilizó a un diseño estadístico en bloques al azar con tres
repeticiones y 11 tratamientos, correspondientes a los 11 cultivares. El tamaño de la
parcela experimental fue de 10,8 m2
. Las 33 parcelas experimentales y los 3 bloques se
separaron por pasillos de 0,75 m de ancho, para facilitar la toma de datos y evitar el
efecto borde.
Los parámetros analizados fueron: la emergencia de las plántulas, altura media
de floración, duración del ciclo de cultivo de cada cultivar, producción total y
comercial, destrío, calibrado, porcentaje de materia seca, incidencia en plagas y
enfermedades, y valoración organoléptica.
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Las variedades más productivas fueron Druid, seguida por Libertie y Sagitta con
más de 49.000kg/ha. Las variedades mejor valoradas por sus cualidades organolépticas
tanto para frito como para guisado, fueron Sagitta, Manitou y Vanilla. En general, se
obtuvieron calibres de tamaño grande, predominando aquellos entre los 60 y 80 mm, y
muy poca cantidad de tubérculos con calibres en el entorno o por debajo de 40 mm.
Durante el ensayo, no se observaron daños significativos de plagas y
enfermedades. Libertie y Sagitta, entre los cultivares de piel blanca, y Manitou entre
los de piel roja, tuvieron un buen comportamiento productivo, con valores similares a
los del testigo, un ciclo más corto y resultados en la prueba de cata similares.