Plan de viabilidad para la implantación y puesta en marcha de un Food Truck con comida local en la isla de Tenerife
Date
2019Abstract
The objective of this final degree project is to analyze the feasibility of the possible implementation
and start-up of a Food Truck with local food on the island of Tenerife. The theoretical framework of
itinerant food trucks is developed, also an analysis of the environment, at the political, economic,
social and technological level. The concept of Porter's five forces is developed to then look at the
legal aspects of the project (general and concrete legislation). The specific criteria of the strategic
plan to be followed are deepened and an analysis is made of the weaknesses, strengths, threats
and opportunities that will determine the success of the business. Then, the objective of the
Marketing plan is established to establish the viability of the project. The study is completed by
making an economic-financial analysis, that is, the structure of costs and benefits. El objetivo del presente trabajo final de grado es analizar la viabilidad acerca de la posible
implantación y puesta en marcha de un Food Truck con comida local en la isla de Tenerife.
Comenzamos analizando los camiones de comida itinerante, así como su entorno, nivel político,
económico, social y tecnológico. Se desarrolla el concepto de las cinco fuerzas de Porter para
después mirar los aspectos legales del proyecto (legislación general y concreta). Se profundizan
los criterios específicos del plan estratégico a seguir y se realiza un análisis de las debilidades,
fortalezas, amenazas y oportunidades que determinarán el éxito del negocio. Luego, se establece
el objetivo del plan de Marketing para establecer la viabilidad del proyecto. Se finaliza el estudio
haciendo un análisis económico-financiero, es decir, la estructura de costos y beneficios.