Food for Thought: Ama Ata Aidoo’s Gastro-Politics
Autor
Jojo Verge, Violetta![Autoridad ULL Autoridad ULL](/xmlui/themes/Mirage2/images/autoridades/autoridad.png)
Fecha
2020Resumen
Los cuentos cortos de Ama Ata Aidoo en sus colecciones The Girl Who Can And Other
Stories y Diplomatic Pounds, nos permiten conocer personajes que riñen por la comida y
por cómo cocinarla. Estas disputas triviales son materia de reflexión. El objetivo de esta
investigación es desvelar las tensiones pos- y neocoloniales que se crean durante el reencuentro
de gentes de origen africano común, de diferentes países y culturas. Este estudio adopta la
idea de la «gastropolítica» elaborada por Arjun Appadurai, que cree que la elaboración de
la cocina y su contexto socio-económico dotan a la comida de la capacidad de transmitir
mensajes sociales. El elemento de discordia entre los personajes de Aidoo es la comida que
están a punto de preparar, comer o a veces nunca probar. Some of Ama Ata Aidoo’s short stories in her collections The Girl Who Can And Other
Stories, and Diplomatic Pounds, deal with arguments over food and cooking. These trivial
quarrels become food for thought. The aim of this research is to unveil the post and neo-
colonial tensions that are created during the re-encounter of peoples of African origin
coming from different places and, consequently, different cultures. This paper adopts the
idea of “gastro-politics” developed by Arjun Appadurai, who believes that the elaboration
of the cuisine and its socio-economic context builds up the capacity of food to convey social
messages. The bone of contention among Aidoo’s characters is the food they are about to
prepare, eat or sometimes never taste.