The ecomuseum as a space for the activation of governance processes. Co‑management of heritage in responsible tourism management
Date
2021Abstract
Un ecomuseo orienta su conservación, formación y reproducción de tareas identitarias y pat‐
rimoniales en función de la proximidad al territorio y sus poblaciones. Esto implica un sistema de gestión
flexible que se adapte a las especificidades contextuales del área sociocultural y geográfica, empoderando a
las poblaciones locales para gobernarse a sí mismas en relación a un proyecto común. Este estudio explora
la activación de los procesos de gobernanza en los ecomuseos, se toma como caso de estudio el Proyecto Cul‐
tural de Desarrollo Comunitario de La Aldea en la isla de Gran Canaria (Canarias, España), relacionado con
las costumbres y tradiciones. Metodológicamente, se han realizado entrevistas, conversaciones informales
y observación directa para determinar la presencia de gobernanza en la gestión. Para valorar la opinión del
visitante se realizaron cuestionarios. A partir del análisis se puede constatar que la cogestión, acorde con la
gobernanza, proporciona una mejor toma de decisiones en la formación del producto turístico cultural. An ecomuseum orients its conservation, formation and reproduction of identity and patrimonial
tasks based on the proximity to the territory and the population area it serves. This entails a flexible
management system that adapts to contextual specificities of this socio‐cultural and geographical area,
empowering local populations to govern themselves in relation to a common project. This study explores the
activation of governance processes in ecomuseums, The Cultural Project of Community Development of La
Aldea on the island of Gran Canaria (Canary Islands, Spain) is taken as a case study, related to manners
and traditional work. Methodologically, interviews, informal conversations and direct observation have been
conducted to determine the presence of governance in the management. To assess the opinion of the visitor,
questionnaires were made. From the analysis it is possible to confirm that co‐management, in accordance
with governance provides better decision‐making in the formation of the cultural tourism product.