Profiling volatiles of tropical fruits cultivated in the Canary Islands through headspace solid-phase microextraction and gas chromatography with mass spectrometry detection
Fecha
2022Resumen
Se ha desarrollado un método de microextracción en fase sólida en espacio en cabeza (HS-SPME) en combinación con cromatografía de gases con detección por espectrometría de masas (GC-MS) para el análisis cualitativo y cuantitativo del perfil volátil de jugos de frutas tropicales de piña, maracuyá y mango, cultivadas en Canarias.
El método fue optimizado empleando un diseño experimental y validado mediante
técnicas de calibración externa en la matriz y/o adiciones estándar, haciendo una evaluación exhaustiva del efecto matriz. En el análisis cualitativo, se identificaron 55 compuestos volátiles característicos de estos alimentos, siendo los ésteres y terpenos las familias de compuestos más importantes. En el análisis cuantitativo, se detectó y cuantificó acetato de butilo y α-pineno en las muestras de maracuyá y mango, con
concentraciones en el nivel de microgramos por litro. A headspace-solid-phase microextraction (HS-SPME) method in combination with gas chromatography-mass spectrometry (GC-MS) has been developed for the qualitative and quantitative analysis of the volatile profile of tropical fruit juices of pineapple, passion fruit, and mango, harvested in the Canary Islands. The method was optimized by an experimental design, and validated using matrix-matched external calibrations and/or the standard addition method, while performing an exhaustive evaluation of the matrix effect.
In the qualitative analysis, 55 volatile compounds relative to this type of food were identified, with esters and terpenes as the most significant compounds. In the quantitative analysis, butyl acetate and α-pinene were detected and quantified in fruit passion and
mango, with concentrations in the microgram per liter level.