Evaluación del contenido de sal en alimentos.
Autor
Cruz Tomé, ClaudiaFecha
2020Resumen
Due to the relationship between high salt consumption and the increased risk of
cardiovascular disease, this study aims to assess the salt consumption of the Spanish
population using the consumption surveys (ENALIA) and food composition tables
collected in the BEDCA database. The contribution of salt/day in the Spanish
population has been estimated, distinguishing between ages and groups of foods. Daily
salt consumption in Spain exceeds 14 g/day, exceeding the daily recommendations of
the World Health Organization. The most salt-contributing food groups are meat, fish,
cereals, and dairy products. For ages, the group with the highest consumption of salt is
the 10-17 years old group, and the one consuming small amounts is the 6-11 month
group. Dado la relación entre el elevado consumo de sal y el mayor riesgo de sufrir
enfermedades cardiovasculares, en este estudio se pretende valorar el consumo de sal
de la población española empleando las encuestas de consumo (ENALIA) y las tablas
de composición de alimentos recogidas en la base de datos BEDCA. Se ha estimado el
aporte de sal/día en la población española, diferenciando por edades y grupos de
alimentos. El consumo de sal diario en España es superior a 14 g/día, superando las
recomendaciones diarias de la Organización Mundial de la Salud. Los grupos de
alimentos que más sal aportan son carnes, pescados, cereales y lácteos. Por edades el
grupo que presenta mayor consumo de sal es el de 10-17 años, y el que consume las
menores cantidades es el grupo de 6-11 meses.